Őszi gyalogtúra Stájerországban
Barangolj velünk a Gráczi-hegyvidéken! Gergő (VándorMások)

VándorMások - 13. külföldi túra

Gyalogtúra Graz környékén (Stájerország)

2015. október 1-4. (csütörtök-vasárnap)*

 

 

 

(English summary please find below!)

 

 

A Grazi-hegyvidék (Grazer Bergland) a magyar Alpokaljától kiemelkedve fokozatos átmenetet jelent az Alpok magas hegyei között. A terület keleti része mindössze néhány százméter magas dombokból áll, míg nyugaton, a Mura völgye előtt eléri az 1700 méteres magasságot. Mi – nyilván – az utóbbi, nehezebb részét fogjuk bejárni.

                                                     

*A túra időpontja az éves naptárban meghirdetetthez képest résztvevői kérésre egy nappal korábbra került. Ha neked viszont csak az eredeti időpont (tehát okt. 2-5. péntek-hétfő) lenne jó, mindenképpen jelezd e-mailben a túravezetőnek.

 

Fő tudnivalók:

 • Elutazás csütörtök délután (16h körül), hazatérés vasárnap este. Péntekre szabadságot kell kivenned.
 • A kiutazás elsősorban személyautóval lehetséges. Vasúton a környék Bécsen át jól megközelíthető. Magyar és osztrák autópálya matrica útvonaltól függően vagy szükséges vagy nem. Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani.
 • A szállást a jelentkezők számától függően – szokás szerint – a jelentkezési határidő után foglalom le. A szállás várható ára: 20-22 EUR/fő/éj. Reggeli lesz, ezt vagy a szálláshely vagy a túravezető biztosítja.
 • A túrára jelentkezni e-mailben tudsz, legkésőbb szeptember 6. vasárnapig.
 • A jelentkezéseket minden esetben visszaigazolom. A túracsapat maximális létszáma 15 fő.
 • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
 • A túrákról: az első napi túra közepesen nehéz lesz, sok szinttel, de jó utakon. A második napi túra könnyebbnek ígérkezik, kevés szinttel, de viszonylag nagy távval.
 • Mindkét napi túra tiszta menetideje 7-8 óra, átlagos kondícióval teljesíthetők.
 • Élelmiszer: mindkét túrán lesz útközben Hütte vagy Gasthof. Hidegélelmet csütörtökön útközben vegyetek, vagy otthonról hozzatok. Péntek kora reggel is be tudtok vásárolni.
 • A szállást a helyszínen euróban, készpénzben kell kifizetned. Készpénzt viszont Magyarországon válts, Ausztriában nem fogsz tudni. Automatából helyben is fel tudsz venni eurót.
 • A túrára bakancs használata ajánlott, vékonytalpú cipőben semmiképp ne gyere. Télies öltözetet is csomagolj be, októberben a hegytetőkön már nagyon hideg lehet.

                                                                                              

Fahidak a Bärenschützklamm útján

 

     

A tervezett túrák leírása:                

 

október 1. csütörtök

Indulás: 16.00 körül Budapestről.

kiutazás a Budapest – Hegyeshalom – Parndorf – Eisenstadt – Wiener Neustadt – Semmering – Bruck a.d. Mur útvonalon. Ha valaki előbb indul, lehetséges a 7-es és 8-as főúton is jönni Szentgotthárdon keresztül. Vasúton Wien Hauptbahnhof átszállással railjet járattal lehet eljutni.

 

október 2. péntek

Túránk Mixnitzből indul (450 m). Végigjárjuk a Medve-szurdokot (Bärenschützklamm), amely Kelet-Ausztria legnagyobb szakadéka, belépődíj van (3,50 Eur). Az út végig jól kiépített, korláttal ellátott fahidakon és lépcsőkön haladunk majd. A szurdok végén (1209 m) a Jó Pásztorhoz címzett házhoz érkezünk (Jausenstation Guter Hirte). Innen két variánsban folytatható a túra:

 1. Tovább kapaszkodunk a Hochlantsch csúcsára (1720 m), a sziklafal tetejéről remek a kilátás. Ezután visszaereszkedünk a Jó Pásztorhoz, majd egy szerpentin úton és hegyi kápolnákat érintve érkezünk vissza Mixnitzbe.
 2. A nyeregben megyünk tovább, némi ereszkedés (1123 m-ig), majd emelkedés után érünk a Tyrnauer Almhoz (1327 m, sramlizenés hegyi gazdaság). Ezután az út enyhén tovább emelkedik, végigmegyünk a Rote Wand (1505 m) sziklafal tetején, kis szerencsével találkozunk az itt lakó kőszáli kecskékkel. (Az A variánsban is össze lehet velük futni a Hochlantschon, de kisebb eséllyel). Ezután visszaereszkedünk a kiinduló pontra.

 

Steirischer Jokl Raststation

Mindenképp érintjük: a Jó Pásztorhoz címzett fogadó

 

október 3. szombat

Arzbergből indulunk. Kis emelkedővel, részben köves úton érünk a Grasslhöhle bejáratához. A cseppkőbarlangot vezetővel bejárjuk (45 perc, 7,5 Eur – előzetes bejelentkezéssel). Ezután jó 1,5 km múlva elhagyjuk a kiépített utat és erdőn-mezőn át Mortantsch faluba sétálunk. Ebéd a Jägerwirtnél. Délután elindulunk a Rába-szurdokon (Raabklamm), amely a Rába felső folyásának festői szépségű, de minden nehézség nélkül végigjárható völgye. A Raabklamm 10 km hosszan vezet vissza minket Arzbergbe. A túra végig 500-700 méter magasságban kanyarog.

Az estét Grazban töltjük városnézéssel, eszem-iszommal, esetleg bulival.

 

A Grasslhöhle lejárata

 

október 4. vasárnap

Utolsó napra három lehetőség van:

 1. St. Radegund bei Graz faluba autózunk, majd a lanovkával felhúzatjuk magunkat a Schöckl csúcsára (1445 m, oda-vissza 12,90 Eur, csoportos jegy 9,80 Eur). A Stubenberg Hüttében sütizünk, kávézunk, a kis fennsíkon körbesétálunk. A csúcson nyári bobpálya is van.
 2. Riegersburg várába megyünk. Hatalmas erődítmény, amely egy sziklafalon áll a stájer szőlővidék közepén (belépődíj 12 Eur, csak várudvar 2 Eur). Ragadozómadár bemutató. Sajt, pezsgő, bor, csoki és sonka manufaktúrák.
 3. Therme Loipersdorf. Ausztria legnagyobb élményfürdőjét látogatjuk meg. Csúszda- és szaunaparkkal rendelkezik. Ára tartózkodási időtől függően 22,50-30,50 Eur (szaunával). Luxusfürdő zárt szauna résszel (Schaffelbad) 42,50 Eur. (Ausztriában minden szauna – így a loipersdorfi is – kizárólag naturista. Aki erre a programra akar benevezni, fürdőruhát hozzon, a medencékbe ugyanis a szaunával ellentétben, kell!)

 

Hazatérés az esti órákban az A2-A4-M1 autópályán vagy a 8-as és a 7-es úton, esetleg Szombathelyen és Győrön át. Vonattal Szentgotthárdon át szombathelyi átszállással lehet visszajönni.

 

Riegersburg erődje és a Sonnensauna a loipersdorfi fürdőben

 

Az utazást rossz idő előrejelzése esetén is megtartjuk. Ekkor a vasárnapi programok mindegyike választható, ezen kívül lehetőség van Grazban sétálni, megnézhető Peggauban az aktív patakos Lurgrotte cseppkőbarlang (7,50 Eur) vagy a Stübingben található osztrák szabadtéri néprajzi múzeum (9,50 Eur).  

 

A túra várható költségvetése (3 éjszaka szállás, utazás, reggeli, de ebéd, meleg vacsora nélkül) 100 EUR. Az éttermezésre étvágytól és szomjtól függően napi 20-30 EUR-t érdemes számolni.

 

A jelentkezést a vm_gergo@hotmail.com címre küldd! Ha kérdésed van, akkor is erre a címre írj.

A jelentkezéshez írd hozzá, hogy van-e autód, az indulással-érkezéssel, a szállással, az étkezéssel vagy bármi mással speciális kívánságod.

 

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 6.

 

Ezúttal is várok mindenkit szeretettel!                                                         Gergő

                    

Our next hiking tour to Austria with hiking group "VándorMások" will be between 1 and 4 October 2015. Our destination are the Graz Mountains (Grazer Bergland). Sea level varies between 500 and 1700 m, the trails are secured can be performed without alpine routine. The accommodation will be selected after the registration deadline out of the chalets in the surrounding villages. On the last day we can visit a cable car, a historic castle or the largest spa of Austria. For registration write me an e-mail to vm_gergo@hotmail.com. Deadline for booking is 06.09.2015. Total cost (with accommodation, breakfast and trip but without lunch and dinner) is expected 100 EUR. No advance payment, but in case of cancellation you must pay the full accommodation price. Cheers, Gergő

                                                                            

Híd a Rába-szurdokban

 

Korábbi gyalogtúráink: Szlovák Paradicsom (SK) ● Bihar-hegység (RO) ● Ötscher-vidék (A) ● Gesäuse (A) ● Logarska dolina (SLO) ● Höllengebirge (A) ● Šumava (CZ) ● Kis-Fátra (SK)

Korábbi sítúráink: 3 alsó-ausztriai síterep ● Saalbach-Hinterglemm ● Präbichl és Wurzeralm ● Zillertal

                     

Következő túránk: 2016. januárban Ausztriában lesz (sítúra).

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu