Nyári gyalogtúra a Pádis-fensíkon
Ha kihívásra vágysz, csatlakozz gyalogtúránkhoz! Gergő (VándorMások)

VándorMások újra a Bihar-hegységben

 

Ahogy a túranaptárban már megígértük, júniusban újabb külföldi gyalogtúra vár ránk. Gergő túravezetőnk úticélja ezúttal ismét a titokzatos Bihar-hegység, közismertebb nevén a Pádis-fennsík. A túrát 2016. június 25. és 28. között (szombattól keddig) tartja (túranaptárunkhoz képest egy nappal csúsztatva). Ez a túra a 2012-es nyári túra ismétlése, mivel a helyet látni kell és akkor kevesen voltunk. Az érdeklődés máris óriási, a rövid jelentkezési határidőn belül is versengésre számíts!

Úticélunk tehát Románia, nagyjából a Nagyvárad – Déva – Kolozsvár háromszög közepe. A Bihar-hegység karsztjelenségeiről híres őstermészet, Magyarországon sehol sem láthatók ilyen tökéletes, és egyben megdöbbentő méretű dolinák, víznyelők, töbrök, barlangok, vízesések és források. A fennsík 1000-1700 m közötti magasságban terül el.

A túrák a jelentős távolságok, a nehezen bejárható terep és a szintkülönbségek miatt nehezek lesznek, a karsztos részeken előfordulnak láncba kapaszkodós, néhol pusztakezes sziklamászó szakaszok is. Az infrastruktúra az elmúlt években sokat fejlődött, most már van kiépített út a fennsíkra.

Lesz tehát kihívás a túrákban, nem is kevés, elsősorban gyakorlott túrázóknak ajánljuk. A megfelelő túrafelszerelés elengedhetetlen, erős túrabakancs, valóban vízhatlan esőkabát, meleg ruha és üzemképes elemlámpa nélkül ne indulj útnak.
A terepről a www.padis.ro és a www.padis.hu oldalon, meg még ezer további helyen találsz információkat.

 

Mócok temploma / Biserica Moților (1466 m)

A túrával kapcsolatos tudnivalók a következők:

 • A túrán való részvételhez – normál munkarendet feltételezve – két napot kell kivenned. A szervezett leutazás szombaton reggel indul Budapestről. Lehetőség van a szombat dél körüli körüli indulásra is, de ez esetben az autóval, amellyel jöttök, nektek kell odatalálni, ami az erdei utak labirintusában nem biztos, hogy egyszerű. De ha sötétedés előtt biztonsággal kiértek, ez megoldható, de, lemaradtok az első napi attrakcióról. A sötétben való odaérés nem biztonságos, nem javasoljuk! (A menetidő megállással, vásárlással együtt kb. 7 óra.)
 • A program egy kis bemelegítésből, két egész napos és egy délelőtti túrából fog állni. A túrák során a Pádis fennsík legszebb látnivalóit érintjük. Az élmény életre szóló, egyik túra kihagyását sem javaslom. Rövidítés az első egész napos túrán lehetséges, a többin nem.
 • Az infrastruktúra: szállásunk turistaházban vagy a turistaház melletti faházban lesz, félnomád körülmények között, tehát éppen nem kell a patakban fürödni, de a meleg víz nem garantált.
 • A túrára való kiutazás kizárólag személyautóval lehetséges. A környéken nincs semmiféle tömegközlekedés. A túra folyamán lesz egy rossz állapotú földút is, amin néhány kilométert lépésben vezetni kell.
 • Az útiköltséget az autóban együtt utazóknak egymással kell elszámolniuk. A távolság 370 km, magyar autópálya matrica nem feltétlenül, román útdíj matrica szükséges (a határnál kell megvenni).

 

Aragyásza-barlang a Szamos-bazárnál: utunk keresztülvezet rajta

 

 • Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani. Ha nem lesz elég férőhely, akkor a később jelentkezőket sajnos vissza kell utasítanunk. Ezért ha tudsz autót szerezni, kérlek, jelezd.
 • A szállást a jelentkezők számától függően a jelentkezési határidő után foglaljuk le a szállás várható ára: 3000-4000 Ft/fő/éj (40-50 lei), reggeli és vacsora nélkül.
 • Lehetőség van a sátrazásra is, ez ingyenesen vagy minimális költséggel lehetséges. Az éjszakák viszont még júniusban is igen hűvösek, az időjárás pedig csapadékos lehet. Ha a sátrazást választod, ne számíts infrastruktúrára (folyóvíz, wc).
 • A túrára legkésőbb április 18-áig tudsz jelentkezni a vm_gergo@hotmail.com címre küldött e-mailben. Ezt követően a szállást lefoglaljuk, ezért a határidő utáni jelentkezéseket nem tudjuk kezelni. A jelentkezéseket a szállásfoglalás után visszaigazoljuk.
 • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
 • Úgy számolj, hogy a túra során élelmiszerboltot és bankautomatát nem fogsz találni. Kiutazáskor Nagyváradon tudsz pénzt váltani, utána nem.
 • A tízórairól-ebédről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Útközben bevásárolva hozz friss élelmet, elegendő ásványvizet, és amire még szükséged van. A fennsíkon nincs tisztított vezetékes víz.
 • A reggelit és a vacsorát a szálláson előre meg kell rendelni, ha nem kérsz, jelezd. Más módon valószínűleg nem tudsz a környéken élelemhez jutni. A reggeli és a vacsora ára naponta kb. 2500 Ft-nak (össz. kb. 7500 Ft) megfelelő összeg. Szombaton már lesz vacsora, kedden pedig még lesz reggeli.
 • A szállást, a helyszínen leiben kell kifizetned.
 • A túracsapat maximális létszáma 15 fő, túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít. Jelentkezz időben, mert nagy az érdeklődés
 • A túra extrém rossz idő előrejelzése esetén legkésőbb két nappal az indulás előtt lemondásra kerülhet. Ez esetben a túrát későbbi időpontra toljuk, ez esetben a jelentkezések nem hosszabbodnak meg automatikusan.

 

Csodavár / Cetățile Ponorului

A tervezett túrák leírása:

 1. túranap szombat
  Kiutazás Nagyváradon át, ebéd Félixfürdőn (mititei).
  Estefelé rövid túra az Elveszett világ zsombolyaihoz. Óriási élmény!
   
 2. túranap vasárnap
  Pádis-fennsík – Aragyásza-barlang (átkelés elemlámpával és sziklamászással) – Meleg-Szamos (Szamos-Bazár), visszafelé kitett kőomladékon mászás – Pádis-telep – Mócok temploma (kilátó) – Pádis-telep – Pádis fennsík (kb. 25 km, 900-1000 m szint). Betérési lehetőség a túra vége felé a Pádis-telepen, de csak kocsma van. A Szamos-Bazár rövidítéssel kihagyható, ha min. 3 ember így dönt. A Mócok temploma is kihagyható, ez esetben a kocsmában lehet megvárni a csapatot. (Egyedül vagy kettesben a túrázás medve-, juhászkutya- és viperaveszély miatt tilos.)
   
 3. túranap hétfő
  Glavoi rét – Galbena vízkelet (forrás-vízesések, átkelés sziklafalon lógva, vagy térdig a patakban) – Élő tűz barlang – Galbena szirt (gyönyörű panoráma) – Glavoi rét (kb. 25 km, 700-800 m szint). Rövidítési lehetőség nincs, fárasztó, de nagyon szép túra. Kocsma csak a túra végén a Glavoi réten.
   
 4. túranap kedd
  Csodavár cabana – Csodavár körtúra (Sziklás leereszkedés és felmászás, hatalmas beszakadt dolinák, 73 méter magas és 30 m széles barlangszáj. Kihagyhatatlan.)
  Túra után dél körül hazaindulás.

A túrák előtt és közben az alkohol fogyasztás szigorúan tilos, nagyon fontos a lépésbiztonság. Semmiképp ne hozz magaddal a napi túrákra sört vagy más alkoholos üdítőt.

 

A túra várható teljes költségvetése (szállás, utazás, étkezés) 25 - 30.000 Ft, sátorral kb. 15.000 Ft.

A jelentkezési lapot a vm_gergo@hotmail.com címre küldd!

További információ is ezen a címen!

 

Jelentkezési határidő: 2016. április 18.

 

***

Gergő korábbi túrái:
Gyalogos: Szlovák Paradicsom (SK) ● Bihar-hegység (RO) ● Ötscher-vidék (A) ● Gesäuse (A) ● Logarska dolina (SLO) ● Höllengebirge (A) ● Šumava (CZ) ● Kis-Fátra (SK) ● Graz környéke (A)
Sí: 3 alsó-ausztriai síterep ● Saalbach-Hinterglemm ● Präbichl és Wurzeralm ● Zillertal ● Nassfeld

Gergő következő gyalogtúrája: szeptember 30-október 2. (péntektől vasárnapig) Nagy-Fátra (SK)

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu