Nyári többnapos kerékpártúra
Hétvégi, vagy akár egész hetes bicajozás a Dél-Dunántúlon

’16. július 11 / 15 – 17.

A VándorMások kerekeseivel e nyáron Kaposvárról indulunk többnapos túránkra. Leszállva a vonatról első utunk abba az olcsó lakótelepi étterembe vezet, ahol évekkel ezelőtt igen finom ebédben volt részünk. Többet nem is időzve a városban, megcélozzuk az ország egyik legrégebbi bicikliútját, mely az egykor Barcsra tartó vasútvonal nyomát követi. (Stabil alap, kevés szintemelkedés, mi kellhet még.) Tavaszi jó tapasztalataink nyomán, első éjszakánkat abban a „Rinyamente ékszerdoboza”-nak is nevezett aprócska faluban töltjük, mely gyalogtúránk bázisa volt. A keddi napon Belső Somogy vadakban gazdag erdeit keresztül-kasul bekarikázzuk, majd harmadnap Új-Zrínyivárnál érjük el a Murát. Itt rátérve a „Három folyó” kerékpáros túraútvonalra, kemény, de annál szebb másfél nap vár ránk. Pénteken a Drávának is búcsút intve Pécsen át kerekezünk fel mecseki szállásunkra, ahol két hétvégi éjszakánkat töltjük. Szombaton legurulva a hegyről, kettéválik a csapat. Aki velem tart, az a Geresdi-dombságban leírt 57 km-es kör után ér vissza a Dombay-tavi szabadstrandhoz, ahol a többiek kb. 7 órán át gyűjthették erejüket a késődélutáni „hegymászáshoz”. Gyönyörű erdőkben, kanyarogva kapaszkodó, autóktól ment úton jutunk majd fel a házhoz, hogy másodjára is álomra hajtsuk falai közt fejünket. A vasárnap ismét nagy ereszkedéssel indul, majd Komló után – a hegység alig ismert részén átkelve – Dombóváron szállunk vonatra. (A tömegeket megelőzve ötkor már Pesten leszünk.)

Az aktuális domborzat figyelembevételével tervezett napi átlag nyolcvanöt kilométeres távon (a hétvégét kivéve) négy százalék földutat is be kellett iktassak, azaz nem vékonykerekű kerékpárokra optimalizált az útvonal. Összteleszkópos bringával sem célszerű csatlakozni (az terepezésre való). Tapasztalatom alapján, az indulás előtt átnézett (szervizelt), csomagtartóval, világítással felszerelt, váltós bicajjal, hozzá két pótbelsővel és pár szerszámmal ideális nekivágni e kihívásnak. (Senkit sem hagyunk cserben, ha van rá lehetőség inkább alternatív útvonalat, végső esetben a hazatérést ajánlom majd fel.) Szállást minden éjszakára meleg vizes zuhanyozást is biztosító vendégházban, kollégiumban, ill. kulcsosházakban foglaltam. A már bevált gyakorlatot követve, hideg ennivalót útközben veszünk, míg a napi meleg főétkezést olcsóbb vendéglőkben oldjuk meg. Mivel másfél napon át határfolyók mentén biciklizünk, mindenki hozza magával személyi (személyazonosító) igazolványát, vagy útlevelét, valamint készüljön rengeteg szúnyogra. Strandolni legalább két helyen szeretnék, azaz fürdőgatya is legyen a csomagban. A szállások egymástól való távolsága adott, így akár tűz a nap, akár nyakunkba szakad az ég, a menetrendet tartva kell tapossuk a pedált. Bármily feleslegesnek is tűnik, mindenki pakoljon esőkabátot, legalább egy hosszú alsót, simléderes sapkát, és minimum 1,5 liter ivóvízhez palackot. (Érdemes képzeletben kicsit túrázgatni, az ilyen virtuális kalandok során rengeteg hasznos dolog jut az ember eszébe.)

Tekerj velünk végig ez igen szépnek, kalandosnak ígérkező úton, vagy ha nincs épp egy totál üres heted, csatlakoz pénteken a csapathoz. Már egy nap szabival, vagy fél nap csúsztatással is minden bút, s bánatot feledtető kerékpártúrában lesz részed.

 

Találkozás

hétfőn (július 11.)

…  a 7:35-kor Budapesten-Déli pályaudvarról induló Balaton Expressz 3-as számú kocsijában. A hely- és kerékpárjegyeket Fonyód állomásig már megvettem, viszont pótdíjaktól mentes (!) vonatjegyéről Fonyódon át Kapostüskevár állomásig, valamint kerékpárjegyéről Fonyód és Kapostüskevár között (!) mindenki maga kell gondoskodjon. Az elővétel erősen ajánlott! 
…  Kaposváron 11:45-kor a Szt. Margit templom mögötti Béke Söröző és Étteremben (Petőfi u. 49.). Aki e pontra hajt, aznap 8 óra tájt telefonon (30/210-23-29) külön is jelentkezzen be nálam.

pénteken (július 15.) előzetes egyeztetést követően

…  Pécs vasútállomáson a 13:02-kor beérkező vonatnál (melyre a Budapest-Déliből 8:55-kor induló dunaújvárosi személy Dombóvárra továbbított közvetlen kocsijából lehet átszállni).
…  este Komló-Zobákpusztán, a szálláson, ahová Komló vasútállomásról 180 m szintemelkedést leküzdve még 6,3 km-t kell tekerni. (Ez esetben kétszer kell átszállni: A Déliből 12:55-kor induló dunaújvárosi vonat Dombóvárra továbbított közvetlen kocsijából a pécsi személyre, majd Sásdon, vagy Godisán ismét vonatot váltva a Komlóra 16:52-kor befutóra.)
…  késő este Komló-Zobákpusztán, a szálláson, ahová Szalatnak vasútállomásról több mint 200 m szintemelkedést leküzdve még 16 km-t kell tekerni Kárászon át. (Ez estben a Budapest-Déliből 14:55-kor induló dunaújvárosi vonat Dombóvárra továbbított közvetlen kocsijából kell átszállni a bátaszéki személyre, mely Szalatnakon 18:30-kor áll meg.)
…  éjjel Komló-Zobákpusztán, amit csak végszükségben ajánlok, mert Godisa állomástól Magyarhertelenden > Mecsekpölöskén > Komlón át a szállásig nagyrészt sötétben még 30 km-t kell tekerni több mint 200 m szintemelkedést is leküzdve. (Ez estben a Budapest-Déliből 16:55-kor induló dunaújvárosi vonat Dombóvárra továbbított közvetlen kocsijából kell átszállni az utolsó pécsi személyre, mely Godisán 20:22-kor áll meg.)

 

Várható költségek (idén kivételesen helyben fizetve):

Részvételi díj csak a hétvégén (szállás + szervezés) 5.500 Ft,
illetve az azt megelőző héten (vasúti helybiztosítás + szállás + szervezés) +9.000 Ft.
Utazás Budapestről (oda, s vissza teljes áron, kerékpárral) 8.000-9.000 Ft
(Figyelem! Túránk hetében Dombóvár-Kaposvár, ill. Bonyhád-Bátaszék vasútállomások között autóbuszok közlekednek, azaz e szakaszokon kerékpár nem szállítható.)
Kiadások a túra során: Önellátás, belépők, stb.

 

Jelentkezz most! Várom hívásodat (+36 30 2102329), hogy a részleteket tisztázzuk: Mettől – meddig tartanál velünk? Stb. (Ha jövetelednek a fránya anyagiak vetnek gátat, hívj fel, idén is akadt nevét szerényen elhallgató támogató.)

 

Gazsi
Mobil: +36 30 2102329;
e-mail: vandormasok@freemail.hu

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu