Nyári gyalogtúra a Dachstein vidékén
Gyalogtúrázz Gergővel gleccser alján, hegyek peremén! (VándorMások)

Képtalálat a következőre: „dachstein logo”                                  Képtalálat a következőre: „altaussee logo”

 

Sziasztok!

 

Idei első külföldi túránkat 2017. június 23. és 26. között (péntektől hétfőig) Ausztriában a Dachstein vidékén tartjuk. A Dachstein 5 méter híján 3000 méter magas masszívuma ne ijesszen el senkit, a hegy legfelső vidékeire nem merészkedhetünk, azok egynapos túrák keretében, illetve felszerelés és hegyi vezető nélkül nem elérhetőek. Az egyik nap egy közepesen nehéz túra keretében legfeljebb a gleccser aljáig kirándulunk, a másik túranapon pedig a Totes Gebirge (Halott-hegység) peremén túrázunk. Aki nem vállalkozik valamelyik túrára, bőségesen talál felejthetetlen program lehetőségeket.

 

Képtalálat a következőre: „simony hütte dachstein”

Simony Hütte a Dachsteinnal az első napi túrán

                                                                                              

A túrával kapcsolatos tudnivalók a következők:

 • A túrán való részvételhez – normál munkarendet feltételezve – egy vagy két szabadnapot kell kivenned. Indulás Budapestről pénteken reggel vagy délután – igény és lehetőség szerint több turnusban is.
 • Szállásunk Obertraunban vagy Bad Aussee-ban tervezett.
 • A túrára való kiutazás természetesen személyautóval lehetséges, de vasúton is könnyen megoldható, Budapestről railjet vonattal majd linzi átszállással a gyönyörű Salzkammergut vonalon. Amennyiben a csapat szeretné, ezúttal autó nélkül is utazhatunk. (Ha ilyen igény felmerül, akkor kérek pontos árajánlatot, reálisan 100 EUR körül oldható meg fejenként oda-vissza.)
 • Az útiköltséget az autóban együtt utazóknak egymással kell elszámolniuk. A távolság 500 km, magyar és osztrák autópálya matrica szükséges. Az autóval nem rendelkező résztvevőket telekocsikba fogjuk beosztani.

Képtalálat a következőre: „vorderer lahngangsee”

Vordere Lahngangsee a második napi b.) variáns túráján

 

 • A szállást a jelentkezők számától függően a jelentkezési határidő után foglaljuk le a szállás várható ára: 25-30 EUR fejenként és éjszakánként reggelit beleértve.
 • A túrára jelentkezni e-mailben tudsz legkésőbb május 15-éig. Ezt követően a szállást lefoglaljuk, ezért a határidő utáni jelentkezéseket nem tudom kezelni. A jelentkezéseket a szállásfoglalás után minden esetben visszaigazolom.
 • A jelentkezési határidőt követő bármely okból történő lemondás esetén a teljes szállásdíjat ki kell fizetned. (Kivéve, ha más be tud ugrani helyetted.)
 • A túra elsőnapján élelmiszert helyben be tudunk szerezni, Magyarországról vinni és egész úton a kocsiban főzni értelmetlen.
 • A tízórairól-ebédről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Az első napi túrán lesz Hütte, a második napon választott útvonaltól függően vagy igen vagy nem.
 • Pénteken már lesz vacsora, hétfőn pedig még lesz reggeli. Az viszont, aki pénteken munka után indul, útközben vacsorázzon vagy hozzon első estére (is) hideg élelmet.
 • A szállást, a helyszínen euróban kell kifizetned. Bankautomata probléma a környéken kizárt.
 • A túracsapat felső létszáma 15 fő, túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrend számít.
 • A túra extrém rossz idő előrejelzése esetén is megtartásra kerül, ez esetben sem fogunk unatkozni egyetlen percet sem.
 • Technikai nehézségre (köteles mászás) minimálisan (egy-egy helyen, néhány méternyi hosszban) kell számítani, ettől függetlenül lépésbiztonság, túrázási tapasztalat szükséges.

 

Képtalálat a következőre: „hoher sarstein”

Lelátás Hallstattra a második napi a.) variánson

A tervezett túrák leírása:

 

 1. nap péntek

Kiutazás az M1 – A4 – A1 (Bécs – Linz – Gmunden – Bad Ischl) vagy az M1 – 50 – S4 – S6 – A9 (Kismarton – Semmering – Leoben – Liezen) útvonalon autóval vagy vonattal.

A korábban indulók a naplementét már Hallstatt-ban élvezhetik.

 

 1. nap szombat

Reggel háromszori felvonózással kezdünk. Obertraun – Schönberg Hütte – Krippenstein – Gjaidalm. A túra 1800 méter magasból a Dachstein oldalából indul. A Wiesberg Hütte érintésével a Simony Hütte (2200 m) az úti cél. Innen egy igen kemény másszással a hallstatti gleccer aljáig folytathatjuk az utat, de ez kihagyható és a hüttében levárható. Vissza részben más útvonalon jutunk a kiinduló pontra vagy pedig egy nagyon hosszú és fáradságos meneteléssel visszaereszkedhetünk Hallstattba.

 

Az alap túra hossza kb. 6-7 óra, közepes nehézségű, ami a gleccser vagy a leereszkedés vállalása esetén 8-10 órára és nehéz fokozatra nő.

 

Alternatív programok: a felvonó első állomásától sétatávra megközelíthető a gyönyörűséges Dachsteini jégbarlang és a hatalmas Mammut-barlang.

A felvonózás költsége 30 EUR körül van oda-vissza, a barlangos verzió kicsivel drágább. (Ha a csapat többsége nem akarja ezt a költséget vállalni, akkor kollektíve a következő napi egyik variáns is választható.)

 

 1. nap vasárnap

Ezen a napon a Totes Gebirge kerül sorra. Itt két teljesen eltérő variánst kínálok, amelyek közül a helyszínen döntünk.

 1. variáns

Obertraunból (500 m) gyalog indulva felkapaszkodunk a Sastein Hüttéhez (1638 m), majd a Hoher Sarsteinra (1975 m) mászunk. A hegyről – a szó szoros és átvitt értelmében is – szédítő látvány a Hallstatti-tóra és a városra. Innen a Pötschen Höhe (992 m) hágóra ereszkedünk le, onnan némi pötschölés után busszal jutunk vissza. Mindezt fordítva is meg lehet járni -500 méter szinttel, ekkor a térdízületeink szívnak.

 

 1. variáns

A Grundlseetől indulunk, ami a Salzkammergut egyik eldugott, hátsó tava, kevesen ismerik, pedig... A tótól (700 m) indulva fantasztikus magashegyi tavakat-tengerszemeket érintve kapaszkodunk fel. A hegygerincen döntési lehetőség: vagy betúrázunk az 1680 m magasan álló Pühringer Hüttéhez és onnan visszafordulunk, vagy 2000 m magasra felmászva egy kört megtéve másik útvonalon, a hegyormon végigtúrázva jutunk vissza a kezdőpontra.

 

Mindkét variáns eszetlen szép, de nehéz, egésznapos 8-10 órás, rövidíteni nemigen lehet. A júniusi hosszú esték miatt viszont sietni nem kell. Bizonytalanabb időjárás vagy kifáradás esetén mindkét túra helyett végtelen számú könnyebb, de szép túra szervezhető, illetve a túrák felfelé menetben bárhol visszafordulással megszakíthatók.

 

Alternatív programok: Sóbánya óriáscsúszdával, barlangvasúttal, a hegy gyomrában lévő tóval Hallstattban vagy Altausse-ban. Aktív patakos Koppenbrüller-barlang Obertraun határában.

 

 1. nap hétfő

Ez a nap a lazításé. Időjárástól és kedvtől függően dönthetünk a Bad Aussee-ben található Nárcisz-fürdő mellett vagy pedig lehet a program napozás és jéghideg csobbanás a salzkammerguti tavak valamelyikénél. Persze választhatók a korábbi túranapok kihagyott alternatív programjai is.

Délután visszaindulás Budapestre.

 

A túra várható teljes költségvetése (szállás, utazás, felvonózás, étkezés) 150 EUR körül várható.

 

Csomagolás: mindenképpen hozz napszemüveget, fejedet a naptól védő sapkát, naptejet, vihar ellen esőkabátot, bokát védő bakancsot, meleg ruhát. Egyik sem mellőzhető ezen a terepen. (Aki volt a Höllengebirge túrán, hasonló körülményekre készüljön!)

 

A jelentkezési lapot a vm_gergo@hotmail.com címre küldd!

 

További információ is ezen a címen!

 

Jelentkezési határidő: 2017. május 15.

 

Ezúttal is mindenkit nagy szeretettel várok!                        Gergő

 

Képtalálat a következőre: „grundlsee” 
Grundlsee

 

 

Korábbi gyalogtúráink: Szlovák Paradicsom (SK) ● Bihar-hegység (RO) ● Ötscher-vidék (A) ● Gesäuse (A) ● Logarska dolina (SLO) ● Höllengebirge (A) ● Šumava (CZ) ● Kis-Fátra (SK) ● Graz környéke (A) ● Bihar-hegység 2. (RO) ● Nagy-Fátra (SK)

 

Következő gyalogtúránk: szeptember 22-szeptember 24. (péntektől vasárnapig) Schneebergen és a Hohe Wandon (A)

Atlasz Sportegyesület
1111 Bp., Budafoki út 22.
Új bankszla: Raiffeisen Bank Zrt. 
12010532-01445130-00100003
Adószámunk: 18183722-1-43
E-mail: info@atlaszsport.hu